Bezpieczne opakowania z foliami barierowymi

Bezpieczne opakowania z foliami barierowymi

Pakowanie produktów żywnościowych to bardzo ważny proces mający na celu ich ochronę przed różnymi czynnikami, zanieczyszczeniami oraz zapewnienie, że nikt wcześniej nie dotykał produktu przed konsumentem. Istnieje wiele typów opakowań, które posiadają różne zastosowania. W przypadku żywności istotną rolę odgrywają specjalne folie o podwyższonej szczelności.

Cechy i zastosowania folii barierowych

folie barieroweBardzo ważnymi elementami wielu opakowań stosowanych w branży żywnościowej są specjalne, szczelne folie barierowe. Do takich celów najczęściej wykorzystywane są folie aluminiowe, PET, HDPE, LDPE czy też PF. Zadaniem takich folii jest ochrona opakowań przed różnymi niechcianymi i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, które mogą spowodować zanieczyszczenie żywności albo sprawić, że zacznie się ona psuć i nie będzie się nadawać do spożycia. Często folie takie są stosowane z pochłaniaczami wilgoci. Folie takie mogą mieć postać arkuszy, taśm czy też specjalnych worków. Bardzo często wykorzystywane są one przez automatyczne systemy pakujące i zgrzewające. Materiały te stosuje się do pakowania produktów, takich jak świeże mięso, sery, ryby, dania gotowe czy też owoce i warzywa. Duża gęstość i wysoka jakość sprawia, że folie tego rodzaju nie tylko chronią żywność przed niekorzystnymi czynnikami, ale również same w sobie nie stanowią żadnego zagrożenia dla różnych rodzajów produktów przeznaczonych do spożycia.

W związku z powyższymi cechami i atutami, wiele firm produkujących i sprzedających żywność, jest zainteresowanych kupnem specjalistycznych folii barierowych. Często stosowanie takich produktów jest wymagane prawnie. Na szczęście na polskim rynku można bez większych problemów znaleźć sporo producentów, którzy specjalizują się w wytwarzaniu takich folii o odpowiednich parametrach.