Pieczywo z garowni

Wielu Polaków wciąż nie wyobraża sobie dobrego śniadania czy kolacji bez smacznego pieczywa. Tym bardziej że dzisiejsze piekarnie oferują naprawdę wypieki wysokiej jakości, które bezsprzecznie mogą dodatnio wpłynąć na spożywanie posiłków. Mówi się, że nie trzeba być piekarzem, by móc ocenić efekt pracy piekarza, ale może czasami warto przyjrzeć się specyfice jego pracy.

Czym jest garownia?

garownieWspółczesna piekarnia nie mogłaby się obejść bez kilku niezbędnych urządzeń dbających o to, aby wypieki były wysokiej jakości. Dzieje się to już na etapie tworzenia ciasta, ale przecież odpowiednie wypieczenie pieczywa jest równie istotne, co jego przygotowanie. Jeśli trzeba byłoby powiedzieć, że istnieje jeden element absolutnie niezbędny w kwestii wyposażenia piekarni, to z całą pewnością trzeba byłoby wskazać garownie. Najprościej rzecz ujmując, garownia jest czymś w rodzaju pieca przystosowanego specjalnie pod kątem optymalizacji rozrostu ciasta. Nie jest to jednak ich jedyne przeznaczenie, komory garownicze wykorzystuje się też do zatrzymania procesu fermentacji zakwaszonego ciasta, które nie może leżeć na stole przez długie godziny, tylko musi być w miarę szybko wystawiona na działanie wysokiej temperatury. Dzięki komorom garowniczym fermentacja może zostać wstrzymana nawet przez okres trzech dób, co często nie jest bez znaczenia. Nie zawsze jest możliwość, by piec pieczywo od razu po wyrobieniu ciasta.

Garownia jest swoistym centrum piekarni, bo to właśnie tam w końcu lądują wszystkie półprodukty i sprawne działanie piekarni jest ściśle uzależnione od wydajności garowni, na szczęście nie ma praktycznie żadnych problemów z jej konserwacją i czyszczeniem, należy robić to po prostu regularnie i wszystko będzie w jak najlepszym porządku.