Popularne zboża bezglutenowe

Popularne zboża bezglutenowe

Piramida żywienia posiada wszystkie najważniejsze produkty spożywcze, które należy spożywać w odpowiednich ilościach, aby nasza dieta była właściwie zbilansowana. W jej podstawie znajdują się wszelkie produkty zbożowe, będące źródłem węglowodanów.

Smaczne produkty ze zbóż bezglutenowych

zboża bezglutenowePaliwem dla naszego organizmu są węglowodany, które po spożyciu szybko się zamieniają w energię. Każdy produkt zawiera określoną ilość węglowodanów, ale ważne żeby wybierać te, które nie mają pustych kalorii. Najlepszym źródłem tego składnika jest pieczywo, makaron, ryż czy kasze. Produkty te dzieli się na glutenowe i bezglutenowe, w zależności od mąki z jakiej są wykonane. Najpopularniejsze są produkty z mąki pszennej, ale są też najmniej wartościowe, dlatego lepiej sięgać po zboża bezglutenowe. Możemy do nich zaliczyć mąkę kokosową, migdałową, jaglaną czy gryczaną. Mogą być świetnymi zamiennikami klasycznej mąki pszennej, które dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Ze zbóż bezglutenowych wypiekane są chleby, bułki, ciasta i ciasteczka, ale można też coraz częściej spotkać makaron bezglutenowy. Na wielu stołach od dawna gości makaron razowy, gryczany czy kukurydziany, które mają charakterystyczny smak ze względu za mąkę z jakiej są wykonane. Ze zbóż poza mąką, wykonuje się kasze, a z resztek mogą być otręby, także nic się nie marnuje. Wszystkie rodzaje produktów bezglutenowych można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością albo w sklepach internetowych. Obecnie są to towary cieszące się dużym zainteresowaniem.

Po tego typu wyroby sięgają przede wszystkim osoby, które cierpią na celiakię i nie mogą spożywać produktów z zawartością glutenu. Jednak coraz częściej kupują je osoby, które świadomie chcą urozmaicić swoją dietę o cenne zboża z dużą zawartością witamin.