Rodzaje najlepszych ciastek

Jak pokazują liczne statystyki, tylko nieliczni z nas nie przepadają za słodyczamii zdecydowanie preferują słone przekąski, które zbyt dobre dla sylwetki nie są. A po jakie słodkie przekąski sięgamy najczęściej? Otóż najwięcej jest wśród nas amatorów dobrych i kruchych ciastek, najlepiej z dodatkiem czekolady lub bakalii. Więcej o typach ciastek, które zdecydowanie wiodą prym na sklepowych półkach w tekście poniżej.

Najlepsze i najpopularniejsze ciastka

producenci ciastekJak łatwo się domyślić, rodzajów ciastek jest naprawdę wiele. Nie ma się co dziwić, to w końcu jedne z najpopularniejszych słodyczy, którym nie mogą się równać żadne cukierki czy lizaki. Ciastka są bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i na wykwintne przyjęcie. W Polsce i nie tylko najchętniej sięgamy po małe, kruche ciasteczka pełne czekolady lub orzechów laskowych, jednak nie mają one swojej charakterystycznej nazwy. Takową mają natomiast między innymi słynne makaroniki, czyli paryskie ciasteczka o subtelnych, pastelowych kolorach, których trzeba spróbować będąc na wakacjach we Francji. Wracając jednak na nasze własne podwórko, producenci ciastek prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów na słodycze, a jednak wciąż najchętniej sięgamy po znane nam kruche ciasteczka, pierniczki w sezonie zimowym czy po tak zwane ciasteczka maślane, które kuszą delikatnym smakiem i nie nudzą się, mimo upływu lat.

Sklepowe półki uginają się pod najróżniejszymi słodkimi przekąskami, z którymi jednak nie można przesadzać ze względu na ich dużą wartość kaloryczną. Dlatego producenci ciastek starają się wymyślać coraz to nowe receptury na odchudzone ciastka, które będą smakować równie dobrze, lecz nie będą miały aż tak negatywnego wpływu na sylwetkę.